22. juni 2017

Quarry Life Award 2018: HeidelbergCement lanceert de vierde editie van haar wedstrijd om biodiversiteit te promoten

Voor de vierde keer nodigt HeidelbergCement, moederbedrijf van CBR en Sagrex iedereen uit om deel te nemen aan haar internationale wetenschappelijke en educatieve wedstrijd. De Quarry Life Award is gericht op innoverende methodes om de biodiversiteit in groeven te bestuderen en te boosten en wil de bewustmaking rond ecologische groeve-uitbating verbeteren. Nieuw in deze vierde editie is de aparte beoordeling van wetenschappelijke projectvoorstellen en gemeenschapsprojectideeën.

Om aan deze wedstrijd deel te nemen, moeten studenten, academici, onderzoekers, ngo’s en lokale gemeenschappen een project indienen in een van de zes beschikbare categorieën. Van januari tot september 2018 zet HeidelbergCement de deuren van haar groeven open in 26 deelnemende landen. Ook in België stellen CBR en Sagrex hun groeven open in het kader van deze wedstrijd.

“Veel van onze groeven vormen een habitat voor zeldzame soorten. Het is dus bijzonder belangrijk voor ons om de biodiversiteit in onze groeven te beschermen en de kennis hiervan te bevorderen”, zegt Dr. Bernd Scheifele, Voorzitter van de Raad van Bestuur van HeidelbergCement. “Wij zijn van mening dat de onderzoeksprojecten en -ideeën van de Quarry Life Award bijdragen tot deze inspanningen. Daarom organiseren wij de Quarry Life Award voor de 4de opeenvolgende keer.”

De Quarry Life Award – een uniek platform

Quarry Life Award is inmiddels een platform geworden om zowel expertise als beste praktijken te ontwikkelen en te delen met verschillende belanghebbenden. Dit wordt zelfs beaamd door de Europese Commissie: “De Europese Commissie juicht de inspanningen van HeidelbergCement toe om de waarde van de natuur en de integratie van natuurlijk kapitaal en biodiversiteit in de economische besluitvorming te erkennen. Wij waarderen de openheid om deze bevindingen en beste praktijken te delen”, zegt Daniel Calleja Crespo, Directeur-Generaal voor Milieu bij de Europese Commissie. 

Nieuw concept moedigt natuurbehoud en dialoog met stakeholders aan

Om eerlijke concurrentie voor alle deelnemers mogelijk te maken, is de Quarry Life Award nu opgesplitst in twee categorieën: “onderzoek” en “gemeenschap”.

De categorie “onderzoek” is gericht op wetenschappelijke projecten die de kennis over ecologische groevebeheer vergroten en leiden tot een verbetering van de biodiversiteit, het landschap en/of waterbeheer. Deze categorie is toegankelijk voor academici, wetenschappers, experten en ngo’s. De beschikbare thema’s in deze categorie zijn:

  • biodiversiteitsmanagement
  • onderzoek naar habitat & soorten
  • buiten de grenzen van de groeve

De categorie “gemeenschap” focust op participatie- en outreachprojecten die de banden nauwer aanhalen tussen de groeve en de lokale belanghebbenden. Bovendien zal het de bewustmaking en educatie rond biodiversiteit in de groeven bevorderen. Deze afdeling is toegankelijk voor iedereen: individuen, studenten, scholen, ngo’s en lokale gemeenschappen. De beschikbare thema’s in deze categorie zijn:

  • biodiversiteit & onderwijs
  • groeven en lokale gemeenschappen verbinden
  • klasproject
Het beste project krijgt € 30.000

Tegen 1 december 2017 zullen de juryleden van elke nationale wedstrijd de ingediende voorstellen beoordelen en de projecten selecteren die aan de wedstrijd mogen deelnemen. De deelnemers zullen worden uitgenodigd om hun onderzoeksproject uit te voeren tussen januari en september 2018.

In het najaar van 2018 zullen de nationale jury’s vier nationale prijzen uitreiken: twee voor de beste projecten in de afdeling onderzoek en twee voor de beste projecten in de afdeling gemeenschap (met prijzen van € 5.000 en € 2.500). Tegelijkertijd zullen alle deelnemende projecten ook afzonderlijk beoordeeld worden door een internationale jury en kunnen deze projecten ook internationaal in de prijzen vallen. De beste projecten in elk van de zes categorieën krijgen een internationale prijs van € 10.000. Het beste project ontvangt € 30.000.

Registratieperiode projecten: tot 20 november 2017

Meer info: www.quarrylifeaward.be - Facebook/quarrylifeaward

HeidelbergCement is in België actief via CBR (cement), Inter-Beton (stortklaar beton) en Sagrex (granulaten). HeidelbergCement is de wereldleider in toeslagstoffen en een grote speler op het gebied van beton en cement. Actief in 60 landen, telt de groep 63.000 medewerkers verdeeld over zo’n 3.030 productielocaties.

Perscontact

Brigitta De Raes, communication manager HeidelbergCement Benelux
brigitta.deraes@heidelbergcement.com
0475 96 04 77